Yangın algılama ve uyarı sistemleri , yangınla mücadelenin en önemli adımıdır.
Yangın Alarm Sistemleri; konut, rezidans, AVM gibi her türlü yaşam alanlarında, endüstriyel binalarda, fabrikalarda, üretim tesislerinde, her türlü cihaz ve malzemelerin saklandığı depolarda yangından korunma ve erken uyarı sistemi ile can ve mal kayıplarının önüne geçilmesine yönelik tasarlanan sistemlerdir.
Yangın algılama ve uyarı sistemleri, çeşitli sensörler ile yangının başlangıcını algılayarak, en kısa sürede müdahale edilmesini sağladığı gibi, önceden planlanan bina kaçış ve tahliye senaryosuna istinaden; elektriği, asansörleri, yangın çıkış kapılarını, turnikeleri, garaj giriş bariyerlerini ve diğer hidrolik yol/mantar güvenlik bariyerlerini otomasyona bağlı olarak serbest bırakıp tehlikenin büyümesini önleyerek binanın tahliyesini kolaylaştırmaktadır. Bunun yanısıra, dedektörlerinden aldığı alarmı yorumlayarak çıkışlarını (söndürme sistemi, siren, telefon hattı vs.) aktif hale getiren bu sistemlerde kullanılan dedektör tipleri şöyledir: Duman Dedektörü (optik ve radyoaktif), ışın dedektörü, alev dedektörü, sabit sıcaklık dedektörü, sıcaklık artış dedektörü, kombine dedektörler (duman ve sıcaklık..vs.)
Otomatik Söndürme Sistemleri, kıymetli cihaz, ekipman ve bilgilerin proses edilerek saklandığı bilgi işlem merkezleri ve bilgi depolanan arşivlerde, kısaca suyun söndürme etkisinin yeterli görülmediği veya su ile reaksiyona girebilecek maddelerin bulunduğu, depolandığı ve üretildiği hacimlerde kullanılır.
Konvansiyonel Sistem
Sistemde yangın yada arıza bilgisi panel üzerinde bölge (zone) bazında görülür. Sistemin kurulu bulunduğu bina bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümleme kat bazında yada bina bazında yapılabilir. Adresli sisteme göre bazı dezavantajları bulunmaktadır. Sistem kontrol paneli, optik duman dedektörü, ısı dedektörü, ışın (beam) dedektörü, yangın ihbar butonları yangın ihbar sireni gibi ekipmanlardan oluşmaktadır.
Bunlardan bazıları ;
Adresli Sistem
Sistemde yangın ve arıza bilgisi adres bazında panel üzerinde bulunan LCD ekran üzerinde görülür. Sistemdeki tüm cihazlar panel üzerinde bir adres teşkil eder. Bu adresler istenildiğinde Türkçe de yazılabilir. Sistem yapı itibariyle karmaşık ve yangına müdahalenin bina içerisinde zor olacağı binalarda kullanılır. Tüm algılama ve manuel cihazlar bir adres teşkil ettiğinden dolayı yangın müdahalesi en kısa sürede yapılabilir. Konvansiyonel sistemlere göre, gelişmiş teknik özelliklere sahip sistemlerdir. Sistemdeki tüm elemanlar sistemin kendine özgü yazılımı ile çalışır. Söndürme, gaz algılama, bina otomasyonu, müzik anons gibi sistemlerle irtibatlandırılacak altyapıya sahip sistemlerdir.
Sistemin kablo çekimi çevrim (loop) şeklinde yapılır. Her loop üzerine 127 adres teşkil edecek şekilde elemanlar yerleştirilebilir. Kablo çekimi ve elaman yerleşimi aşağıdaki diyagramda görüldüğü gibi yapılır.Sistem kontrol paneli,adresli optik duman dedektörü ,adresli ısı dedektörü ,adresli optik-ısı dedektörü, ışın (beam)dedektörü, adresli yangın ihbar butonları, yangın ihbar sireni, adresleme modülü, konrol modülü gibi ekipmanlardan oluşmaktadır.
Montaj ve Sistemi Devreye Alma Hizmeti
Alanında profesyonel bir ekibe sahip olan firmamız, sizlere her daim kısa süre içerisinde sistemi ulaştıracağı gibi, kurulum ve montaj aşamasının tamamlanmasınıda üstlenecektir. O halde geç kalmadan siz de müşteri temsilcilerimiz ile irtibata geçebilir, ürüne ilişkin çok daha detaylı ve ayrıntılı bilgi alma olanaklarına sahip olabilirsiniz. Adanet sizlere bir telefon kadar uzaklıktadır.